Czyszczenie separatorów tłuszczu – jak się je wykonuje

Gastronomiczna branża w Polsce ma dużo obowiązków, których musi dopełnić. Jednym z nich jest zadbanie o właściwą jakość wypuszczanych ścieków do kanalizacji, a to regulują odpowiednie przepisy. Jeśli jakaś kuchnia stosuje większą ilość różnych tłuszczy, to wówczas nie można tego typu ścieków bezpośrednio odprowadzać, a muszą one zostać wcześniej dobrze oczyszczone.

Służą do tego specjalne separatory, jakich montaż będzie w wielu przypadkach konieczny. Jeśli jakaś restauracja czy bar tego typu sprzęt musi zainstalować, to trzeba to odpowiednio zrobić. Istotne przede wszystkim jest to, aby przegląd separatorów nie miał problemów z dostępem. Firmy zajmujące się takim serwisem dysponują wprawdzie odpowiednim sprzętem, ale czasami zdarzają się przypadki, że nawet on nie pomoże.

Wówczas należy sobie radzić w inny sposób, ale z tym wiązać się też będzie zupełnie inna czyszczenie separatorów cena za nietypowe usługi. Jeśli więc ktoś nie ma ochoty płacić za dużo, to powinien wykonać wszystko zgodnie z wytycznymi. Systematyczne czyszczenie separatora ma duże znaczenie, ponieważ separatory zapychają się dość często.

Jeżeli przez dłuższy czas zgromadzony tłuszcz nie będzie z nich wyciągnięty, to w pewnym momencie może się zacząć wylewać do kanalizacji, a to grozi poważnymi konsekwencjami. Terminy czyszczenia najlepiej uzgodnić z firmą, która zajmować się będzie wszystkim. A między innymi od pojemności samego separatora i ilości ścieków, jakie będzie miał do przerobienia.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz