Jakie zalety mają naturalne, tłoczone soki owocowe

Od niedawna w naszych sklepach znaleźć można całkiem sporo tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Na początku ich producentów było niewielu, lecz obecnie ich ilość dynamicznie się zwiększa. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ klienci bardzo chętnie kupują te soki, nie tylko ze względu na smak, ale też i liczne wartości odżywcze. Jak się bowiem okazuje, zawierają one znacznie więcej witamin i cennych składników odżywczych niż soki wytwarzane z koncentratu. Już nie wspominając o napojach które soki tylko udają, w jakich prawie cała zawartość to cukier, syrop glukozowy czy niekiedy nawet barwniki i konserwanty.

Przy sokach tłoczonych jest zupełnie inaczej, do nich praktycznie nic się nie dodaje. Owoce i warzywa są myte i czyszczone, a później tłoczone na zimno w specjalnych prasach. To sprawia, że nic się nie dzieje z witaminami i minerałami, którym nic się nie dzieje. Soki tego typu oferowane są w paru wersjach. Dużą popularnością się cieszą soki zwane jednodniowymi, rozlewane do butelek zaraz po tłoczeniu.

Konsumenci sięgają też chętnie po wersje w foliowych workach. W takich przypadkach producent soków eko używa dodatkowej pasteryzacji w odpowiedniej temperaturze, co zwiększa okres ważności nawet do kilku miesięcy. Jeżeli więc ktoś lubi pić soki z owoców, to wybierać powinien te tłoczone. Są one pełne witamin i minerałów, bez dodatków i wypełniaczy. A co najważniejsze, może je pić cała rodzina, bowiem tego typu soki bez problemów można dawać nawet maluchom.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz