Większość z nas nie może sobie wyobrazić wigilijne wieczerzy bez łamania się opłatkiem. Ten cienki, biały kawałek chleba ma ogromną symbolikę, bowiem chleb jest przecież jednym z głównych symboli szczęścia i dobrobytu. Tradycja ta narodziła się dawno temu, bowiem już w początkowych latach naszej ery, gdzie stała się symbolem komunii duchowej. Z czasem opłatki zaczęto zabierać do swoich domów, dla osób które z różnego powodu nie miały możliwości uczestniczenia we mszy, aby w pewnym momencie stać się jednym z ważniejszych symboli Bożego Narodzenia.
Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w naszym kraju, ale też między innymi we Włoszech, na Słowacji w Czechach. Same opłatki są w formie cienkich chlebowych płatków. Przeważnie ich kolor jest biały, ale są w sprzedaży także wersje kolorowe, przeznaczone dla bydła. Nasza tradycja nakazuje, żeby w czasie wigilii łamać się białym opłatkiem, i to takie właśnie pojawiają się przeważnie na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robione są wyłącznie z wody i białej mąki, bez żadnych innych dodatków.
Z wymieszanej porządnie masy formowane są cienkie płaty, które wypiekane są następnie przez dwie minuty w piecu, a później cięte oraz pakowane. Produkcja opłatków odbywa się przez cały rok, ale największe jej spiętrzenie przypada na okres między wrześniem a grudniem. Zwykle opłatki kupić można we wszystkich sklepach, a jeżeli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to wybrać się po nie musi do któregoś z kościołów.
+Tekst Sponsorowany+